Wereldweide ontbossing.

Per jaar gaat er gemiddeld 12,2 hectare aan bos verloren.

Ontbossing:

De hoeveelheid bos die elk jaar verloren gaat varieert afhankelijk van de bron en definitie van "bosverlies". Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) verloor de wereld tussen 2010 en 2020 gemiddeld 4,7 miljoen hectare bos per jaar.
Het is belangrijk op te merken dat "bosverlies" niet hetzelfde is als ontbossing, wat verwijst naar de omzetting van bebost land in niet-bebost landgebruik zoals landbouw, mijnbouw of verstedelijking. Bosverlies kan ook het gevolg zijn van natuurrampen, insectenplagen en andere factoren.
Ontbossing daarentegen levert een belangrijke bijdrage aan het verlies van bossen. De Global Forest Watch schat dat de wereld alleen al in 2020 door ontbossing 12,2 miljoen hectare aan bomen heeft verloren. Ontbossing is een belangrijk milieuprobleem omdat het onder andere bijdraagt aan klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en bodemerosie.

Manier om ontbossing tegen te gaan:

Ontbossing is een complex probleem dat een veelzijdige aanpak vereist om het effectief aan te pakken. Hier zijn enkele acties die kunnen worden ondernomen om ontbossing tegen te gaan:
1.     Steun duurzaam bosbeheer: Consumenten kunnen duurzaam bosbeheer steunen door producten te kopen met keurmerken zoals FSC of PEFC. Dit moedigt verantwoorde bosbeheerpraktijken aan en helpt illegale houtkap te verminderen.
2.     Consumptie van bosproducten verminderen: consumenten kunnen ook hun verbruik van papier, hout en andere bosproducten verminderen door te kiezen voor digitale alternatieven, gerecycled papier te gebruiken en afval te verminderen.
3.     Bossen beschermen: Overheden kunnen bossen beschermen door beschermde gebieden aan te wijzen en wetten tegen illegale houtkap en ontbossing af te dwingen. Dit omvat ook het ondersteunen van de rechten van inheemse en lokale gemeenschappen om hun bossen te beheren en te beschermen.
4.     Herbebossing bevorderen: herbebossingsprogramma's kunnen helpen aangetaste bossen te herstellen en ecosysteemdiensten te leveren, zoals koolstofvastlegging, herstel van habitats en bodembescherming.
5.     Onderliggende oorzaken aanpakken: Het aanpakken van de onderliggende oorzaken van ontbossing, zoals armoede, ongelijkheid en verandering in landgebruik, is essentieel om ontbossing op de lange termijn aan te pakken. Dit omvat het bevorderen van duurzame economische ontwikkeling, het verminderen van de vraag naar bosproducten en het aanpakken van klimaatverandering.
6.     Bewustwording: voorlichtings- en bewustmakingscampagnes kunnen helpen om het publiek bewust te maken van het belang van bossen en de gevolgen van ontbossing voor het milieu, gemeenschappen en de economie. Dit kan individuen en organisaties aanmoedigen om actie te ondernemen om bossen te beschermen.